torstai 13. marraskuuta 2014

Luettuja


David Mitchell: Pilvikartasto (Cloud Atlas)
En tiedä miten olen välttynyt siltä, mutta en ollut kuullut Pilvikartastosta ennen kuin poikaystäväni iski kirjan käteeni ja käski lukemaan. En ole aikoihin lukenut näin paksua (yli 600-sivuista) romaania ja tämäkin olisi varmaan hyvin voinut jäädä kesken, ellen olisi tiennyt voivani luottaa kirjamakujemme yhteneväisyyteen.

Pilvikartasto on kekseliäästi rakennettu ja koostuu kuudesta ajallisesti ja näennäisesti irrallisesta kertomuksesta, jotka kuitenkin jollain tapaa nivoutuvat toisiinsa. Jokainen osatarina vaatii alkaessaan enemmän tai vähemmän ponnisteluja, jotta henkilöistä ja tapahtumista saa otteen, mutta toisaalta juuri tarinoiden sisään uppoaminen on iso osa lukemisen viehätystä. Lisäksi pidin siitä, miten Mitchell on onnistunut rakentamaan ajallisia ja tyylillisiä eroja jo pelkästään kielen keinoilla.

Parasta antia oli erityisesti lähitulevaisuuden kuvaus Sonmin osuudessa. Kirja tarjoaa yllätyksiä ja herättää kysymyksiä, joihin haluaisi heti saada vastauksen. Odotukset myös lunastetaan lopussa melko hyvin, vaikka ehkä jotain olisin kaivannut lisää. Kirja käsittelee kuitenkin hienosti sellaisia teemoja kuin ihmisyys ja yhdenvertaisuus. Siksi harmittikin vähän, kun elokuvaversiossa näiden teemojen yläpuolelle oli nostettu rakkaustarinat - osin melko keinotekoisen tuntuisesti.

Bernard Schlink: Lukija (Der Vorleser)
Tämän kirjan luin välipalana edellisen järkäleen jälkeen. Schlinkin romaani kertoo koulupojan ja keski-ikäisen naisen suhteesta vuosikymmenten takaisessa Saksassa. Itse lukukokemus oli hyvin miellyttävä, sillä kirja on ohut ja luvut ovat lyhyitä. Tarina pysyy tämän vuoksi hyvin hallittuna ja tiukasti aiheessaan, mutta ote on surumielinen ja pohdiskeleva.

Nopealukuisuudestaan huolimatta kirja tarjoaa ajateltavaa, ja kuvaus kahden ihmisen väleistä ja vaikutuksista toisiinsa on hienosti rakennettu.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla mitä mieltä kirjaversioista ollaan, itse on tullut katsottua molemmat elokuvina ja pidin itse varsinkin Lukijasta! Pilvikartastoa olen pari kertaa aikonut lukea, mutta kieli ja tarinoiden päällekkyys ovat aina vähän jumittaneet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukijasta en ole nähnyt leffaversiota mutta kivaa kuulla jos oot tykännyt! Pilvikartastossa tarinoiden vaihtuminen ja erikoinen kieli vaativat kyllä totuttelua, mutta loppujen lopuksi se oli mun mielestä tosi hyvä! :)

      Poista