sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Vinkit kauppiksen pääsykokeisiin lukemiseen

Hei! Viimeksi höpöttelin kauppatieteistä noin yleensä, tällä kertaa kerron vähän omista kokemuksistani pääsykokeisiin lukemisten suhteen. 


- Kaksi kuukautta riittää. Aloitin varsinaisen pääsykoerutistukseni Kiinasta paluun jälkeen huhtikuun alussa, noin 10 viikkoa ennen koetta. Tätä ennen olin lukaissut osan kirjoista läpi tekemättä muistiinpanoja, mutta mieleen ei tuntunut tarttuneen juuri mitään. Vaikka alkuun pelkäsinkin ajan loppuvan kesken, ehdin kahdessa kuukaudessa hyvin lukea kirjat kolmeen kertaan läpi, tekemään muistiinpanot ja jopa ottamaan viimeisen viikon rennosti.

- Lukutuntien määrä ei kerro juuri mitään. Se on enemmänkin tapa pönkittää itsevarmuuttaan nettipalstoilla kuin todellinen osaamisen mittari. Kauppis ei omasta mielestäni tosiaan vaadi mitään 500 tunnin lukemista. Itse luin muistaakseni noin 200 tuntia: pari ekaa viikkoa noin 20 tuntia viikossa, sen jälkeen 30 tuntia viikossa. Yleensä luin arkipäivisin 5-6 tuntia. Tämän päälle saatoin tehdä harjoituskokeita lätkämatsin aikaan tai selailla flash cardeja bussimatkalla tms.


- Itseopiskelumateriaali. Valmennuskurssi on mielestäni toissijainen harjoituksiin nähden. Vasta niiden kautta ymmärsin, miten tarkkaan pääsykoekirjojen asiat tosiaan täytyy hallita, ja toisaalta pystyin seuraamaan omaa kehitystäni. Meillä oli kimpassa Ekonomivalmennuksen nettivalmennus, johon sisältyi myös kirjojen tiivistelmät ja valmennuskurssivideoita. Lisäksi kävin kyllä valmennuskurssillakin, koska se sisältyi Työväen Akatemian lukukausimaksuun. Se toki tuki asioiden oppimista, mutta suurimman hyödyn koen saaneeni nimenomaan harjoitustehtävistä ja -kokeista. (Kauppikseen pääsy on toki mahdollista ilman valmennuskurssejakin, mutta koska halusin varmasti päästä ekalla sisään, pelasin varman päälle.)


- Muistiinpanot! Kirjoitin pääsykokeisiin lukiessa reilut 300 sivua muistiinpanoja. Minulla paras oppimiskeino on tiedon prosessointi ja kirjoittaminen itse ja käsin. Tein tiivistelmiä, käsitteenselityksiä, ajatuskarttoja, tutkijalistan (joma), kaavakokoelmia (kansis ja laskis) ja flash cardeja. Tätä helpottamaan olin alleviivannut kirjat johdonmukaisesti: tutkijannimet sinisellä, käsitteet ja teoriat pinkillä, kaavat vihreällä.

- No se lukusuunnitelma. Koska kirjoja on kolme + matematiikka, kannattaa suunnitella hyvin, mitä lukee missäkin järjestyksessä. Kävin kirjat läpi yksi kerrallaan, suunnilleen yhden kirjan viikkotahtia. Ensimmäisellä kerralla lukaisin läpi, toisella tein kattavat muistiinpanot, kolmannella flashcardeja ja muuta pienempää.


Näissä vinkeissä tuskin oli mitään uutta ja ihmeellistä, mutta ei kai pääsykokeisiin lukemisesta voi kauheasti uusia innovaatioita tehdä... Ensi kerralla kirjoitan vielä vähän itse pääsykokeista. :-)

Tsemppiä kaikille niille, jotka tänä keväänä painivat luku-urakan kanssa!

4 kommenttia:

 1. Moi!

  Opiskelitko siis vuoden tuolla työväen akatemiassa kauppatieteiden linjalla?
  Millaista siellä oli? Oliko opetus laadukasta ja saitko paljon puhtia tuleviin pääsykokeisiin?
  Itselleni tulee todennäköisesti välivuosi nyt (hain kauppikseen, mutta todnäk. pisteet eivät tule riittämään) ja etsisin jotain järkevää välivuodelle.
  Olitko asuntolassa?
  Kiitoksia vastauksista ja muistakin tiedoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Opiskelin juu kauppislinjalla 2014-2015. :-)

   Akatemialla opiskellaan pääasiassa Turun avoimen yliopiston kursseja, ja niillä olen saanut nyt yliopiston puolella korvattua yhteisiä opintoja. Pari kurssia tosi oli mun mielestä vähän turhia, koska niistä ei ole ollut hyötyä yliopiston puolella. Avoimen kursseissa opiskeluun sisältyi harjoitustöitä ja opintopiirejä, ja itse luennot kuunneltiin verkossa. Toi opiskelutapa sopi mulle ihan hyvin, ja oli kiva kun juttuja käytiin läpi myös ryhmässä! Avoimessa yliopistossa opiskelu sen sijaan on enemmän yksin puurtamista. Lisäksi kansanopistossa opiskelusta saa 2. asteen opintotukea ja opiskelijastatuksen, toisin kuin avoimen opinnoista.

   Opetus oli mielestäni laadukasta, ja Akatemian omat kurssit tukivat hyvin avoimen yliopiston kursseja ja pääsykokeisiin lukua. Mä tykkäsin käydä myös muiden aineiden kursseja, ja kävin esim. Kiinan opintomatkalla joka oli ihan huippukokemus! Etenkin kieliopintoja voin suositella lämpimästi, koska käymällä alkeisopinnot Akatemialla voi keventää kauppiksen kielitaakkaa sitten yliopiston puolella. (Koska kieliopintojahan tässä tutkinnossa riittää...)

   Lisäksi Akatemialla järjestettiin oma valmennuskurssi pääsykokeisiin keväällä, ja sen opettajat olivat myös asiansa osaavia. Me hankittiin parin akatemialaisen kanssa porukalla vielä Ekonomivalmennuksen nettikurssi, koska Akatemian valmennuskurssilta ei saanut juurikaan harjoitustehtäviä. Meidän kauppislinjalaisista suurin osa pääsi kyllä sisään, ja esim. täällä Turussa mun oman vuoden kurssilaisia on 5!

   Ja olin pikku asuntolassa! Alkuun pelkäsin tosi paljon yhteisöllistä asumista, mutta se oli kyllä ihan mielettömän hieno kokemus ja sitä kautta tuli saatua paljon uusia kavereita! Yhden hengen huoneita on aika rajoitetusti ja kahden hengen huoneissa kokemus riippuu aika lailla siitä, miten kemiat kämppiksen kanssa kohtaavat. Meidän keittiö oli aika ylikansoitettu ja jossain vaiheessa vuotta yhteiskeittiöelämä lähinnä vitutti, mutta kyllä asuntolaelämä kuuluu vuoden parhaimpiin muistoihin! Parempiin huoneisiin voi päästä muuttamaan myös kesken lukuvuoden, koska asuntotilanne elää aina vähän. Tallila, iso asuntola ja solukämpät on "parempia" paikkoja, mutta ne myös menevät aika nopeasti.

   Tuli tosi pitkä kommentti, mutta toivottavasti tästä oli apua! Kysy ihmeessä lisää jos mietityttää. :-)

   Poista
  2. Vau kiitti paljon, selvensi tosi paljon asiaa! :)

   Mitkähän tuonne on sisäänpääsykriteerit? Kun katsoin tuota hakulomaketta, niin aika paljon täytyi itsestä, harrastuksista, työkokemuksesta ja tulevaisuudesta kertoa, ei niinkään arvosanoista.

   Akatemian omilta sivuilta löysinkin tietoa tuosta opiskelusta mm. että painottuu avoimen yliopiston opintoihin. Puhut noista akatemian omista kursseista, mitä niillä tarkoitetaan, ei oikein avaudu edes akatemian omilla sivuilla.

   Lähinnä itseäni kiinnostaa nyt se, että kun ensimmäistä kertaa hain (vaikka tulokset eivät kyllä ole vielä tulleet, mutta omasta mielestäni pisteet eivät aivan tule riittämään yliopistoon (tod. näköisesti olen saanut 27pistettä), niin koe että ainakin tämän vuoden pääsykoekirjat ovat "hanskassa". Oliko sinulla itsellä mitään peruspohjaa kun lähdit tuonne opistoon opiskelemaan? Ja onko tuolla mitään rajoitusta noiden kurssien kanssa vai saako ns. ahmia niin paljon kuin itse vaan jaksaa? Tentteinä varmaankin nuo sitten arvioidaan vai miten siellä toimittiin?

   Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, että aika yksilöllisesti tuolla opiskelut itselle räätälöidään? Kuten esimerkiksi ns. lukiossa jaksotettiin omat aineet.

   Lisäksi miten huomio painoittui pääsykoekirjoihin, kun ne julkaistiin syksyllä ja sisältyikö tuo oma valmennuskurssi myös tohon opiskelumaksuun?

   Ja mukava saada lisätietoa sellaiselta jolla on kokemusta opiskelusta Akatemiassa! :)

   Poista
  3. Ei 27 pistettä huono ole, mikäli sulla on hyvät lähtöpisteet! Nimimerkillä 30,5 p pääsykokeista ja olisin päässyt Aaltoonkin :D Toivotaan parasta!

   Mä muistaakseni kerroin itsestäni hyvinkin paljon, mutta todellisuudessa riittää vähempikin informaatio. Viime vuosina melkein kaikki on otettu sisään (tosin opiskelijamääräkin on kasvanut niin paljon, että nyt saattaa olla vähän tiukempi seula, mutta ei kantsi ottaa siitä stressiä)!

   Mä olin meidän kauppislinjalla ainoa tyyppi, joka ei ollut koskaan koskenutkaan kauppiksen pääsykoekirjoihin. Päätin siis vasta Akatemian lomaketta täyttäessäni, että aion hakea kauppikseen! Aika hyvin pääsin kyllä kärryille, vaikka aluksi tuntuikin etten osaa mitään :D

   Akatemian omat kurssit täydentävät avoimen kursseja tai valmentavat esim. pääsykoelukua varten, mutta niistä ei siis saa opintopisteitä sitten yliopiston puolella. Kauppislinjalle oli suunnattu ainakin kirjanpitoa (ennen kuin tiedettiin, että sitä ei pääsykokeissa kysytäkään), talousmatikkaa ja taloushistoriaa. Mitään ei ole tietenkään pakko käydä ja muitakin kursseja saa valita vapaasti niin paljon kuin haluaa ilman eri maksua, mikä on hyvä esim. avoimeen verrattuna. :) Ainoastaan teatteri- ja kirjoituskurssit olivat sellaisia, joita ei voinut vapaasti valita! Mä kävin vähän kokeilemassa ainakin sosiaalipolitiikkaa!

   Avoimen yliopiston kursseissa suoritustapa vähän vaihteli - taloustieteen perusteissa tehtiin harjoitustehtäviä, johtamisen kursseilla oli harjoitustyö ja tentti ja markkinoinnissa puolestaan opintopäiväkirja ja tentti. Tentit tentittiin ihan Akatemian tiloissa.

   Pääsykoevalmennus alkoi ehkä maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, ja sitä ennen suoriteltiin avoimen opintoja. Sitä ennen olin lukenut johtamisen ja markkinoinnin kirjan kerran läpi, ja mulle kahden kuukauden lukeminen riitti tosiaan oikein hyvin! Valmennuskurssi sisältyi hintaan, ja kutakin kirjaa opetti kyseiseen aiheeseen perehtynyt ulkopuolinen opettaja. Oppitunteja oli meillä yksi kerta viikossa per aihealue, ja lisäksi kevään mittaan oli 2-3 harjoituskoetta.

   Silloin, kun itse muutin Akatemialle opintojen alkaessa, mulla ei ollut mitään hajua siitä, mihin olen oikein tulossa :-D Autan siis nyt oikein mielelläni!

   Poista