maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kauppiksen pääsykokeista

Tässä viimeisessä kauppispostauksessa ajattelin kertoilla vielä vähän kauppakorkeakoulun pääsykokeiden teknisestä puolesta. Kuvituksena toimivat tietokoneen työpöydältä löytetyt otokset viime kesältä!

Ensinnäkin: kyseessä on monivalintakoe. Asioista ei siis tarvitse osata kirjoittaa esseitä - riittää, että tietää, onko väittämä oikein vai väärin. Tämä lohdutti ja helpotti ainakin mun lukemistani todella paljon!

Pääsykoe itsessään ei ole mielestäni kovin haastava, sillä monivalintakokeessa pystyy taktikoimaan, eivätkä kysymykset ole soveltavia. Itse laskeskelin jo etukäteen, millaisella suhteella uskallan veikata ja miten monen on mentävä oikein. Oikea vastausrivi tulee lisäksi yleensä jo pääsykoepäivän iltana nettiin, joten omia pisteitään ei tarvitse tosiaan kuumotella kauaa!
Ei kannata myöskään säikähtää koepisterajoja. Loppujen lopuksi suurin osa valitaan yhteispisteiden perusteella! (Ensisijaisuuskiintiöt toki sekoittavat pakkaa tulevissa hauissa.) Omilla LLEEMM-papereillani sain hyvää etumatkaa koepisterajaan nähden, joten tiesin, ettei minun tarvitse kokeessa osata kaikkea. Kokeessa vastasinkin vain niihin, jotka tiesin melko varmasti oikeiksi, ja pistesaldokseni jäi 30,5 pistettä. Miinuspisteitä ei tullut lainkaan. Yhteispisteillä olisin päässyt rimaa hipoen Aaltoonkin, mutta tähtäsin nimenomaan Turkuun. Tietty jos yhteispisteistä ei saa kilpailuetua, kannattaa lukemiseen panostaa sitäkin enemmän.
Kauppatieteellisen yhteisvalinnassa tosiaan on mukana kahdeksan yliopistoa ja kymmenen eri paikkakuntaa, ja hakea saa jopa kuuteen paikkaan.Samalla kokeella kannattaa siis ehdottomasti hakea mahdollisimman moneen eri kohteeseen! Kolmeen ensimmäiseen kohteeseen saa ensisijaisuuspisteitä, joten kohteiden järjestys kannattaa tietty miettiä huolella. Oli paikkakunta mikä hyvänsä, olen varma, että opetuksen taso ja opiskelijailmapiiri ovat hyvät. Minä hain muistaakseni Turun lisäksi Poriin, Jyväskylään ja Vaasaan.
Mustana hevosena voin antaa vielä yhden vinkin: jos kansainvälinen liiketoiminta kiinnostaa, sitä voi hakea lukemaan pääaineekseen Turkuun. Tällöin pääsykokeeseen kuuluu myös haastattelu vieraalla kielellä, joten jos kielitaitoa ja motivaatiota löytyy, ei koepisteitä tarvitse yhtä paljoa kuin "normiväylää" pitkin hakiessa. Lisäksi myös Aalto yliopiston Mikkelin kampuksella voi opiskella International Business -kandin, ja sinnekin haku on hieman erilainen. Sinne tosin haku päättyi jo tammikuussa, mutta ensi vuonna kannattaa pitää mielessä tuokin vaihtoehto!
Itse pääsykoetilanteesta mulle jäi hyvä fiilis. Kun olin valmistautunut huolella, olo oli todella levollinen. Monivalintakokeeseen on varattu neljä tuntia, eikä ainakaan minulla ollut pelkoa ajan loppumisesta! Sinnittelin luokassa muistaakseni kolme tuntia, ja siinä aikana ehdin tarkastaa vastaukseni todella perusteellisesti. Mikään tuskin olisi harmittanut enempää kuin kokeen mokaaminen väärin täytettyjen optisten lomakkeiden takia... :-D

Korkeakouluhaku ilmeisesti starttaa parin päivän kuluttua. Tsemppiä kaikille niille, joilla se on tänä keväänä edessä! :-) Ja jos haluatte kysyä jotain kauppikseen liittyen, neuvon mielelläni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti