maanantai 4. huhtikuuta 2016

Alkuvuonna luetut


Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Odotukseni tästä kirjasta olivat korkealla, onhan kyseessä kuitenkin vuoden 2014 Finlandia-voittaja. Alkuun kirja on lähinnä hidastempoinen kuvaus suomalaisen ja amerikkalaisen rakoilevasta avioliitosta, mutta kun tarina pääsi kunnolla käyntiin, heräsi myös mielenkiintoni. Kirja kertoo toisistaan vieraantuneista isästä ja pojasta, mutta käsittelee paljon muutakin - tieteenteon etiikkaa, ekoterrorismia sekä kritisioi sekä suomalaista että amerikkalaista yhteiskuntaa. Näistä asioista olisin tuskin muutoin kiinnostunut! Tykkäsin tästä ja jäin pohtimaan kirjaa vielä pitkään jälkikäteen.

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat (And the Mountains Echoed)
Hosseinin tapaan tämäkin kirja kertoo kahden ihmisen välisestä vahvasta siteestä - tässä tapauksessa kehyskertomuksena ovat afganistanilaisen pikkukylän sisarukset, jotka erotetaan toisistaan nuorina. Ennen kaikkea romaani on kuitenkin kertomus hoivaajista ja hoivattavista, syyllisyydestä ja vastuunkannosta.

Kirja koostuu eri henkilöhahmojen omista kertomuksista, joissa toistuu kaikissa sama teema ja jotka linkittyvät toisiinsa. Omaan makuuni kertomistapa oli turhan pirstaleinen, minkä vuoksi lukutahti jäi verkkaiseksi. Romaani on kuitenkin taidokkaasti kirjoitettu ja tarina on koskettava, kuten Hosseinilta saatoin jo odottaa!

2 kommenttia:

  1. Ei hitsi mikä sattuma, että säkin just kirjotit kirjoista :D monesti olen miettinyt tuon kyseisen Hosseinin kirjan lukemista ja houkuttavan myyntipuheen kyllä teit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli hauskaa kun sullakin oli Hossein mainittu! :D Tuhat loistavaa aurinkoa oli mun mielestä ehkä vähän parempi, mutta jos tykkäsit siitä, pitäisit varmaan tostakin!

      Poista