perjantai 12. toukokuuta 2017

Kirjakorneri: Huominen on liian kaukana / Mielikuvituspoikaystävä

Syksyllä kirjojen lukeminen unohtui kokonaan, mutta nyt keväällä olen päässyt taas vauhtiin! Blogin puolella on siis odotettavissa vähän enemmänkin kirjapostauksia lähiaikoina. Tässä postauksessa esittelen kahden persoonallisen naiskirjailijan teokset, jotka käsittelevät toisistaan aika erilaisia aiheita!

Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana (The Thing Around Your Neck)
Arvosana: 3½/5

Ngozi Adichien romaani Puolikas keltaista aurinkoa on roikkunut lukulistallani ja kirjahyllyssäni jo useamman vuoden, mutta jostain syystä sen lukeminen on sakannut enkä ole päässyt siinä alkua pidemmälle. Tämän novellikokoelman lainasinkin vähän siinä toivossa, että saisin edes jonkin katsauksen kirjoittajan tyylistä ja aiheista.

Tämän kirjan perusteella  uskaltaisin antaa Ngozi Adichien tuotannolle mahdollisuuden. Huominen on liian kaukana käsittelee eri tavoin nigerialaisuutta, ja sitä peilataan monesti amerikkalaisuuden kautta. Novellista toiseen toistuvia teemoja ovat maasta- ja paluumuutot, kulttuurien yhteentörmäykset ja myös nigerialaisen kulttuurin murroskohdat. Ngozi Adichien teksti on tummasävyistä ja sujuvaa, jossain määrin uhmakastakin.

Aika monesti tykkään lukea tämänkaltaisia kirjoja, joissa pääsee uppoutumaan toiseen kulttuuriin ja lukemaan asioista, jotka ovat itselleni vielä vieraita. Tällöin tulee oppineeksi jotain sellaista, johon ei olisi muutoin perehtynyt: nytkin googlettelin innoissani Nigerian historiasta ja etnisyyksistä, joihin tuskin muutoin olisin perehtynyt. Novellit ovat suhteellisen nopealukuisia, joten jos kiinnostaa tutustua Ngozi Adichien tuotantoon ja Nigeriaan, tästä on helppo aloittaa!

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä
Arvosana: 2½/5

"Mulla on yksi kirja, josta saattaisit tykätä", ystäväni ilmoitti hänen luonaan vieraillessani ja haki Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävän hyllystään. Sattumalta olin juuri samana päivänä lukenut tästä kirjasta ylistäviä somekommentteja, joten totta kai kirja oli otettava saman tien lukuun!

Rönkkönen on sinkkubloginsa myötä varmaan monelle some- ja blogimaailmassa seikkailleelle tullut jossain vaiheessa jo tutuksi, ja itsekin tiesin jo ennalta mihin varautua. Teksti on yhtä hersyvää ja brutaalilla tavalla hauskaa kuin blogissakin, mikä ei välttämättä miellytä kaikkia. Itse tykkäsin. Toisaalta yllätyin siitä, miten blogimainen tämä esikoisteos oli: kirjassa esiteltiin "havaintoja sinkkuelämästä", eikä siinä tuntunut olevan mitään vahvaa punaista lankaa. Aiheet pysyivät pitkälti deittailussa ja kaikessa siihen liittyvässä.

Mielikuvituspoikaystävän viehätys perustuu pitkälti siihen, että se onnistuu herättämään samaistumisen tunteita: Siis tää on kyllä niin totta, mä oon kans just tämmönen, tulin itsekin naurahtaneeksi monta kertaa. Välillä taas tuntui, että kirjan hauskuus perustuu siihen, että näistä asioista ei ole tapana puhua, ainakaan naisen suusta ja näin ronskeilla sanankäänteillä: Mielikuvituspoikaystävä on vähän kuin naisellinen versio Bukowskin Postitoimistosta, joka sekin nauratti pitkälti samoista syistä.

Vaikka kirja ei mikään elämää mullistava kokemus ollutkaan, lukisin mielelläni lisääkin Rönkkösen tekstiä! Olisi etenkin mielenkiintoista nähdä, taipuuko teksti samalla tavalla hersyvästi muistakin aiheista kuin niistä, joita häneltä olen jo ennestään tottunut lukemaan. Blogin mukaan uusi kirja on jossain vaiheessa tulossa, joten jään mielenkiinnolla odottamaan lopputulosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti