torstai 3. elokuuta 2017

Vanhoja ja uusia lempikirjoja eli heinäkuun luetut, osa 2/2


L. M. Montgomery: Chronicles of Avonlea
Arvosana: 3/5

Arvioin L. M. Montgomerya aina vähän nostalgialinssien läpi, sillä kyseinen kirjailija on teoksineen vaikuttanut muhun valtavasti lapsena. Tämä kirja sisältää 12 novellia, jotka kytkeytyvät löyhästi Anna-sarjoista tuttuihin paikkoihin ja henkilöihin.

Tarinat sinällään olivat ihan mukavia ja hyväntuulisia, mutta toistivat itseään: herttaiset vanhatpiiat pääsivät naimisiin sellaista tahtia, että kaikki tarinat tuntuvat sulautuneen mielessäni yhdeksi. Puutteen olisi voinut korvata isommalla määrällä fan serviceä: jos tarinat olisivat olleet hieman paremmin sidoksissa Anna-sarjasta tuttuihin henkilöihin, kokonaisuus olisi ollut mielenkiintoisempi.

L. M. Montgomery: Anne's House of Dreams
Arvosana: 3½ / 5

Anne's House of Dreams on Anna-sarjan (kronologisesti) viides osa, josta tykkäsin lapsena kovastikin. Kirja sinällään on hyvä kokonaisuus, joka ei kärsi samanlaisesta episodimaisuudesta kuin esimerkiksi Annan nuoruusvuodet. 

Tässä vaiheessa sarjaa juonikuviot alkavat vain tuntua liian tutuilta: tässäkin kirjassa on topakka ja puhelias naapurin rouva ja kaunis ystävä, jonka romanssin etenemistä kirjassa seurataan. Montgomerylle tyypilliseen tapaan hahmot eivät kuitenkaan ole yhtä yksioikoisia kuin monissa muissa tuon ajan tyttökirjoissa. Lisäksi ikuisena Anna-fanina harmittaa, että itse päähenkilö tuntuu jo kovin etäiseltä hahmolta!


Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (All the Light We Cannot See)
Arvosana: 5/5

Suhtaudun yleensä varauksella kirjoihin, joita on hypetetty, mutta tämä imaisi mut heti mukaansa! Kirjassa on oikeastaan kaikki mistä pidän: vaihtuvat aikatasot, vuorotteleva näkökulma, natseja (don't get me wrong) ja toista maailmansotaa. Kerronta sujui, juoni oli rakennettu ja rytmitetty hyvin, hahmojen kohtalot koskettivat eikä kirjaa olisi halunnut laskea käsistään, kun sen kerran oli aloittanut. Olisin aika ajoin tirauttanut muutaman kyyneleenkin, jos en olisi ollut julkisella paikalla.

Kaiken edellä mainitun lisäksi on vielä pakko kiitellä Doerria uskottavasta ja ei-mustavalkoisesta historiankuvauksesta! Tämä nousi ehdottomasti lempikirjojeni top 3 -listalle. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti